מי שמכיר אותי יאמר לך שאני לא בדיוק איש "העידן החדש". אני סופר ואיש עסקים שהקים חברה שכיום עושה עסקים בלמעלה מ- 70 מדינות ברחבי העולם. ובכל זאת, אני מאמין אדוק ב-חוק ההדדיות. תפיסה זו נוגעת לדחף הפסיכולוגי המושרש עמוק בתוכנו, לעשות משהו טוב עבור מי שעשה משהו טוב עבורנו.
לאנשים כמוני, המבינים ערכן של מיומנויות רכות, אך באותה המידה רוצה לראות הוכחות ל- מדוע מיומנויות אלה עובדות, אני בהחלט יכול להגיד לכם כי יש שם בחוץ הרבה הוכחות התומכות בחוק ההדדיות, החל מתורת האיזון של נאש (ובאנגלית: Nash's Equilibrium Theory) , למרבה הפלא ראשי התיבות של תורה זו באנגלית הם: NET.
תורת האיזון של נאש בעיקרון אומרת כי התוצאה הטובה ביותר תתקבל כאשר כל החברים בקבוצה יעשו מה שהכי טוב עבור עצמם ועבור הקבוצה – תצורה של הדדיות. התוצאה האופטימלית תהיה מצב בו אין לאף יחיד בקבוצה תמריץ לסטות מהאסטרטגיה שנבחרה לאחר שבחירות המשתתפים האחרים נלקחו בחשבון.
אלטרואיזם הדדי הינו צורה נוספת של הדדיות. צורה זו כרוכה באיזון שיוויוני בין אלטרואיזם קבוצתי, לצורך האישי. אלטרואיזם קבוצתי רואה את הצרכים של הקבוצה, אך לא נותן מספיק משקל לצרכי היחיד בקבוצה.
אלטרואיזם קולקטיבי רואה את הצרכים של הכלל, אך לא נותן משקל חזק לצרכי האינדיבידואל. אלטרואיזים הדדי מנסה להתייחס לשניהם.
בכתבים המוקדמים של סוקרטס וטוקוויל העוסקים בנושא ממשל ואתיקה, הרעיון של "אינטרס עצמי נאור" היה מבוסס כולו על הדדיות.
אינטרס עצמי נאור הינה פילוסופיה שטוענת כי אנשים הפועלים לקידום האינטרסים של אחרים (או האינטרסים של הקבוצה או קבוצות אליהם הם שייכים), משרתים בסופו של דבר את האינטרסים האישיים שלהם. במילים אחרות, זה אפשרי להצליח באמצעות עשיית טוב לאחר.
ב- BNI, הכנסתי את השימוש במונח "הנותן מקבל®" ללקסיקון הפעולה שלנו, כבר מן ההתחלה. בסיסו של מונח זה נמצא ברעיון הישן של המושג "מה שמסתובב במעגל, בסופו של דבר חוזר לאותה נקודה". אך זה יותר מסובך מכך. בנטוורקיג אנו מדברים על בניית מערכות יחסים. מצאתי כי הדרך הטובה ביותר לבנות מערכת יחסים מהירה עם מישהו – היא לסייע לו קודם. אם יש באפשרותך לעזור למישהו (ואיני מדבר על למכור להם את השירות או המוצר שלך, אני מתכוון לעזרה אמיתית עבורם), על ידי הצגתם לאנשי קשר, מתן מידע, מאמר – כל דבר שישרת את הצורך שלהם, אתה תיצור עימם מערכת יחסים עסקית.
יצירת מערכת יחסים עוזרת לבניית אמון. אמון הינו אבן הפינה של נטוורקינג יעיל. כאשר אתה מתאמן בשיטת "הנותן מקבל" לעיתים קרובות מספיק, אתה עולה על דרך המלך לבניית רשת אישית חזקה המבוססת על אמון, רשת שנבנתה באמצעות סיוע ושירות לאדם אחר.
המושג הזה (או כל מושג אחר בו תבחר להשתמש), משמש כגשר בין יחידים וקהילה לשיתוף פעולה מכל סוג שהוא, ומעודדת צמיחה אישית ומקצועית, שלא לדבר על הגדלת כמות ההפניות וכתוצאה, יצירת יותר עסקים.
המחקרים הראו כי שיתוף פעולה חברתי מתגמל את מוחנו. שיתוף פעולה מגביר את תדירות הפרשת הדופמין במוח. המעניין הוא, שהפרשת הדופמין במוח פוחתת כשאין שיתוף פעולה חברתי.
כל אחת מהאסטרטגיות לעיל בנוגע לשיתוף פעולה יכולות להעלות את הפרשת הדופמין במוח.
לפני זמן מה, קיבלתי דוא"ל מאמרות', חבר BNI מהודו, עם מטפורה אדירה לפילוסופיה זו. הוא אמר משהו כגון "תאר לך שיש ברשותך שתי כפות. כף קטנה וכף הגשה גדולה. באיזה מן הכפות אתה משתמש הכי הרבה? הכף הקטנה משמשת רק לנו, אך כף ההגשה הגדולה מאפשרת לנו לשרת אחרים. ככול שכולנו נתחיל להשתמש בכף ההגשה הגדולה, ככה לכולנו יהיה הרבה לשים בכף הקטנה שלנו.
קבוצת נטוורקינג המשתמשת בכף הגדולה עבור כולם, יוצרת הצלחה מסחררת לכולם.
בספר "זרום כמו נהר" ("Go River") שכתב חברי, בוב בורג, עם אחרים נכתב: "ההכנסה שלך נקבעת על פי כמות האנשים אותם אתה משרת, וכמה טוב שירתת אותם."
קרא לזה האיזון של נאש, אלטרואיזם הדדי, אינטרס עצמי נאור, או הנותן מקבל: אני מאמין כי הדדיות משמעותה להוריד את סינר התינוק שלך, וללבוש את סינר השף שלך.
נטוורקינג: נכנסים כיחידים ויוצאים כקהילות.
דר' איוון מייזנר, המכונה "אבי הנטוורקינג המודרני" על-ידי CNN הוא סופר שספריו מופיעים ברשימת רבי המכר של ה- New York Times . ד"ר מייזנר הוא המייסד ומנהל החזון הראשי של BNI (www.bniI.com), ארגון הרישות העסקי הגדול בעולם. ניתן לעיון בסיפרו החדש: "Avoiding the Networking Disconnect" ב-Amazon.com