הערך המוביל את תפיסת העולם של BNI הוא "הנותן מקבל" ובהתאם, העולם מתחלק לשני סוגים של אנשים. אלו שנותנים (Givers) ואלו שלוקחים (Takers ).
אבל יש גם סוג שלישי ומאתגר מכולם שפחות מדברים עליו: אנשים טובים שרוב הזמן נותנים ונותנים אבל, וזה "אבל" גדול. לא מסכימים לקבל ולא מאפשרים לאחרים לתת להם.
משהו מיוחד קורה כאשר "נותנים" מצליחים. כאשר ההצלחה מתפשטת, כולם מרוויחים. אנשים שטובים בנתינה משפרים את ההצלחה של האנשים מסביבם. הנותנים עובדים בצוותים וההצלחה שלהם היא ההצלחה של כולם.
כש"הלוקחים" מנצחים, יש מישהו אחר שמפסיד. למעשה, אלו אנשים שנוטים לחוות רגשות שליליים או מקנאים באנשים מצליחים. כשהם מפסידים, הם מרגישים שזה לא מגיע להם.
שלוש סיבות מדוע אנשים בוחרים בנתינה
1. כשאנחנו נותנים אנחנו מרגישים מועילים וחשובים עבור אחרים. נתינה היא הזדמנות מצוינת לייצר חיבור עם אנשים אחרים ולקיים מערכות יחסים טובות.
2. כשאנחנו עושים מעשים טובים מופרש במוח הורמון האוקסיטוצין שנותן לנו להרגיש טוב עם עצמנו עד כדי התמכרות. אפילו מעשים קטנים של נדיבות עושים אנשים מאושרים יותר.
3. אנשים אוהבים להיות בחברת אנשים חיוביים, וככל שאנשים נתפסים כנותנים הם מושכים אליהם יותר אנשים כי אנשים רוצים להיות חברים של נותנים, כולם אוהבים אנשים נדיבים.
לפי הרמב"ם הצדקה הגבוהה ביותר היא לעזור לאדם למצוא עבודה או לעזור לו להתבסס בתחום העסקי. לעזור לאדם שבעבר היה נזקק להיות בצד שנותן לאחרים.
ד"ר חן נרדי וד"ר רבקה נרדי הם מטפלים אישיים וזוגיים שבחנו בעבודת הדוקטורט שלהם מה קורה בזוגיות ובמשפחה כשיש צד שמרגיש שנותן יותר ומקבל פחות. מה קורה בזוגיות כשנותנים פחות ממה שמקבלים, או כשנותנים המון אבל לא את מה שצריך. מהם האתגרים הניצבים בפני בני זוג המעוניינים ביחסים הוגנים ושוויוניים?
הדדיות בנתינה ובקבלה יוצרת תחושת שוויון וכבוד הדדי. כאשר מופר האיזון ומתברר כי צד אחד משקיע ונותן הרבה יותר ביחסים – לוקח על עצמו תפקידים רבים יותר, נותן יותר רגש, משקיע או מחזר יותר – נפגעת תחושת הכבוד העצמי ואת מקומה תופסים העלבון והכעס.
הבנו שהנותנים מאושרים יותר אך האם הם יודעים גם לקבל?
מכירים את אותם אנשים מדהימים שנמצאים בנתינה אינסופית, הם נותנים ונותנים אבל כשמנסים לתת להם משהו בחזרה הם מיד קופצים ומסרבים לקבל? "לא תודה, באמת שאין לי צורך" "אני לא צריכה, באמת! יש לי מספיק" . הסירוב לקבל יכול לנבוע גם מתוך מקום רגשי של תחושת כבוד עצמי ותחושת השפלה. "אני צריכה עזרה? אני??" עבורם, להיות בצד המקבל מתחבר עם חולשה ולהיות בצד שנותן משמעו להיות בצד החזק.
למה זה חשוב לדעת לקבל?
להיות בצד של הנותן כרוך בהתמקדות באחרים. מתן עזרה או יצירת קשרים עבור אחרים מבלי לדרוש בחזרה הופך אנשים אחרים מאושרים יותר, ואת העולם למקום טוב יותר. אבל, יש למטבע 2 צדדים.
אתם בוודאי מכירים את המשפט הידוע "שנהיה תמיד בצד הנותן" ובאמת, מי רוצה להיות בצד שצריך עזרה או סיוע? אבל כאשר אתם מסרבים לקבל, אתם מונעים מהצד השני את תחושת הסיפוק על הנתינה. לאורך זמן הם גם יכולים להפסיק לנסות לתת לכם וזה כבר הפסד כפול.
ב-BNI משתמשים בכלי שנקרא "ערב ממוקד חבר" שבו הקבוצה מתגייסת לסיעור מוחות לקידום עסקיו של אחד מהחברים כאשר הקריטריון המרכזי הוא התגייסות למען חבר שנותן הרבה לאחרים אך מקבל הרבה פחות. ההבנה היא שלאורך זמן מי שנותן אך אינו מקבל, לא יישאר.
חשוב שתאמנו גם את שריר הקבלה ולא רק את שריר הנתינה ותאפשרו ליותר אנשים ליהנות מהסיפוק של הנתינה.
אשמח שתכתבו לי תגובות, הערות, הארות ושאלות לגבי מה שכתבתי.
אם אתם רוצים לשתף בתובנות על קבלה
כיתבו לי [email protected] או הגיבו בבלוג
טורים נוספים ניתן למצוא בבלוג שלי – media.bni.co.il/blog
שלכם,
ירדן נוי
מנכ"לית BNI
לפוסט הזה יש תגובה אחת
פוסט חשוב ,נתינה לפעמים יותר קלה מקבלה כמו שכתבת , לקבל , זו ממש פעולה אקטיבית , שמחוברת לתודעה מתאימה , ואם מתקשים לקבל זה משהו שצריך להתאמן בו