אנחנו מוצפים בתוכניות אוכל, שפים שהופכים להיות גיבורי תרבות, "סלבס" המצטלמים לפרסומות, קונדיטורים המלמדים אותנו בכל מדיה איך להכין עוגות מדהימות ביופיין ומשכנעים אותנו שזה ממש קל להכנה. כן, כל אחד יכול.
האם חשבתם אי פעם מה ההבדל בין שף וקונדיטור ומה הקשר בין זה לבין העסק שלכם?
אם תכניסו שף למטבח עם מבחר מצומצם של מוצרים עדיין תוכלו להיות מופתעים מהארוחה שיכולה לצאת משם. להיות שף אומר להיות יצירתי, בדומה לאמן היוצר יצירה ב"אטלייה" שלו (אטלייה לפי המילון: סטודיו, חדר עבודה של אמן שכלל גם עוזרים אשר למדו ויצרו יחד יצירות)
הקונדיטור, מצד שני, דומה למדען העובד לפי פורמולה, שוקל כל דבר ועובד לפי מרשם מדויק. הסטודיו שלו יהיה דומה יותר למעבדה. (מעבדה לפי המילון: מקום המספק תנאים מבוקרים המאפשרים מחקר וניסויים מדעיים)
ראיתי בלא מעט מתוכניות הבישול שפים, שלא אוהבים לקבל משימות קונדיטוריה המחייבת אותם לשקול כל דבר לפני שהם פועלים, וקונדיטורים שלא מתלהבים ממשימות בישול בהן צריך לשחזר ריחות ילדות ולבשל בכמויות "לפי העין". אני עצמי גיליתי בשנים האחרונות שהבישול פחות מדבר אלי ועבודה מול מירשם מדויק (רצוי עם הרבה סוכר) מדבר אלי הרבה יותר….
ההבדלים נמצאים גם בעולם העסקים – בעל עסק יכול לנצח על העסק שלו כמו שף יצירתי או כמדען מסודר. מהצד השני, כשצריך לנהל עסק עם עובדים הרי שלא כל שף או קונדיטור, בין אם מקצוען בתחומו או שקיבל תעודת גמר בהצטיינות, יש יכולת גם לנהל מטבח, עובדים, לעסוק בקניינות ולקבוע מה יהיה בתפריט ועוד.
אם אתם מגדירים את עצמכם כשפים יצירתיים או כקונדיטורים מדענים, עדיין יש 2 דרגות לתחום:
- תחביב – אם אתם חוטאים פה ושם בבישול גורמה או באפיית עוגות משובחות תאלצו להסתפק ולקרוא לעצמכם טבחים או אופים מכיון ששף או קונדיטור הוא מקצוע ולא תחביב ומושקעות בו אין ספור שעות לימוד ונסיון בשטח.
- מקצוע – אם זכיתם לעסוק בתחום שיש לכם אליו אהבה גדולה, שאתם מביאים בו לידי ביטוי את הכשרון שלכם ואתם נחשבים בו "שם דבר" בתחומכם הרי שרק אז אתם יכולים לשקול לקרוא לעצמכם בשם "שף" או "קונדיטור".
כדי לדעת אם אתם חובבנים או מקצוענים, אתם חייבים לשאול עצמכם שוב ושוב את השאלות הבאות:
- האם הייתי בהשתלמות מקצועית בחצי שנה האחרונה?
- מה התחדש בתחום שלי?
- מה הכלים החדשים שעומדים לרשות התחום שלי?
- האם הוצאתי לפועל תוכניות שתיכננתי או שהכנסתי אותן למגירה?
- האם קראתי ספר ניהולי לאחרונה כדי להתמקצע?
- האם אני באמת יודע מה קורה בעולם כדי להתאים את עצמי לעולם המשתנה?
- האם יצא לי לפגוש קולגות וללמוד מהם איך הם מנהלים את העסק שלהם?
- האם לקחתי לי מנטור מקצועי שיוכל לקדם אותי?
איך היה השף או הקונדיטור עונה על השאלות האלו?
אם אתם מרגישים שאתם מנהלים את העסק שלכם כ"אטלייה" או "כמעבדה" משובחת, אך בפועל מרבית התשובות שלכם לשאלות הן "לא", היו כנים עם עצמכם ואל תכנו את עצמכם "שף" או "קונדיטור", אלא טבח או אופה….
רוצים להיות מקצוענים? עכשיו זה הזמן הטוב ביותר להיכנס למטבח שלכם ולשאול את עצמכם את השאלות כדי לשמור על הרלוונטיות שלכם בשוק המשתנה.
בהצלחה!
שלכם,
ירדן נוי