החלטתי שאני רוצה לשפר את יכולות הפרזנטציה שלי ונרשמתי לקורס מקצועי לנשים במסגרת אקדמיית She Speaks במסגרת ארגון "סופרסונה"*. נשים מהוות 50 אחוזים מהאוכלוסיה ולא רואים אותן מספיק בטלוויזיה, על הבמה בכנסים ובצמתי השפעה. כך קמה האקדמיה להסמכת נשים באומנות הרטוריקה וההופעה מול קהל ומצלמה.
התקשרה אלי נציגת האקדמיה כדי לרשום אותי לקורס. אני מכירה אותך. היא הפתיעה אותי. בעבר היייתי חברה ב-BNI והיום אני שכירה. אבל דבר אחד אני לא מבינה. את צריכה קורס פרזנטציה? ראיתי אותך מדברת בפני קהל בכמה מקרים ולא חשבתי שיש לך צורך בקורס כזה.
סטיבן קובי ידוע כמי שכתב את הספר "שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד". הוא חקר מנהלים אפקטיבים במיוחד ומצא כי ישנם 7 הרגלים שאימוצם יהפוך כל אחד לאפקטיבי יותר. הרגל מספר 7 הוא : שפר את יכולתך האישית. זהו הרגל של שיפור מתמיד "כאשר אנשים עסוקים בניסור הם לעיתים שוכחים להשחיז את המסור"
חשוב לי להמשיך להשתפר ובעיקר להשחיז את המסור. שלא יחליד.
עוד סיבה היתה שהתברר לי, שכשפנו לנשים להופיע בפני קהל הן לא אמרו "כן", כפי שעשו הגברים, אלא היו מתחילות בהתנצלויות ובשאלות: על מה את רוצה שאדבר/ אני לא מרצה מקצועית/ זה לא תחום המומחיות שלי/ אני לא בטוחה שאני פנויה באותו היום/ אני יכולה להמליץ לך על מישהו אחר מהחברה שיבוא לדבר (בד"כ גבר) ועוד.
רוב הנשים באמת עונות כך. איך אני יודעת?
כי אלו התשובות בדיוק שאני בעצמי הייתי עונה באופן קבוע כשהיו פונים אלי מארגני כנסים, בקשות להרצאות או הופעות בטלויזיה. כשהצטרפתי כחברה ל-BNI לפני 15 שנה מעולם לא חשבתי שאצטרך לעמוד מול קהל. זה ממש לא היה קל בשבילי ותמיד חיפשתי להימנע מזה. לאט לאט הבנתי שככל שהתפקיד שלקחתי על עצמי היה עם יותר אחריות, כך גדלה הציפיה שאדבר מול קהל. בהתחלה רעדתי מול קהל של כמה עשרות ואחר כך כשנרגעתי, זה צמח לכמה מאות. כל השנים שתירגלתי ומיקדתי כחברה את 60 השניות שלי מדי שבוע השתלמו בגדול! עם התירגול, גדל הביטחון ואיתו גם מספר האנשים בקהל. עדיין, לא משנה כמה אנשים בקהל או כמה זמן ההרצאה, אני תמיד מתכוננת אליה שעות, מתאמנת מול המראה ולא מוותרת עד שאני מרגישה מוכנה.
הרטוריקה, אומנות השכנוע, היא כלי למשילות. מי שלא שולט ברטוריקה לא יכול לשלוט. כך אמר אריסטו.
לא צריך ללכת רחוק. מי שצופה בערבי שישי במהדורת החדשות (מודה, אני מכורה) כמעט ולא רואה נשים יושבות בפאנלים המקצועיים. אפשר גם לראות שמי שמקבלים זמן מסך יקר בטלויזיה הם אנשים בעלי יכולת התבטאות גבוהה מהממוצע. אנשים מקשיבים למי שיודעים להעביר את המסרים שלהם בצורה מעניינת ושוטפת ובעיקר מתומצתת. וזו כבר סיבה מספיק טובה להשתפר.
המלצה שלי, נשים וגברים, קחו את נושא אומנות הרטוריקה ברצינות, השתתפו בכמה שיותר קורסים והדרכות. הקפידו להשחיז את המסור שלכם, זיכרו את אריסטו וחדדו את הנכס החשוב ביותר שלכם – אתם!
שלכם,
ירדן נוי
*גילוי נאות, אני חברה ב "סופרסונה" שקמה במטרה לייצר נוכחות נשית שוויונית ומאוזנת בצמתי השפעה והחלטה בישראל. מעל 1500 נשים מדהימות שנבחרו בקפידה חברות בו וכל אחת יכולה להעשיר את העולם בחוכמתה ונסיונה.