כשהקמתי את BNI בשנת 1985, השאלה שנשאלה רבות ע"י התקשורת הייתה: "האם עניין הנטוורקיג הוא שיגעון חולף?" ובכן, כמעט 34 שנים ולמעלה מ 8,700 קבוצות אחרי – זה די ברור כי לא מדובר באופנה חולפת. עם זאת, היו שינויים במשך הזמן. השינוי הגדול ביותר התבטא בכניסת האינטרנט.
באופן אירוני, הנטוורקינג ברשת האינטרנט תרם רבות להצלחת הנטוורקינג פנים מול פנים ע"י צימצום משמעותי בהיררכית התקשורת המאפשר לאנשים לתקשר באמצעות פלטפורמות אונליין (כולל קבוצות עבודה המיועדים לחברים בלבד). צפיתי את המגמה הקשורה לשילוב בין נטוורקינג פנים מול פנים לנטוורקינג ברשת כבר לפני שמונה שנים, וגם כתבתי על כך לפני שמונה שנים.
על פי המינהל לעסקים קטנים בארה"ב, בסביבות "50% מכלל העסקים הקטנים מתנהלים מהבית", עפ"י ה-BBC "קרוב למחצית מכוח העבודה בארה"ב צפוי לפעול מהבית עד לשנת 2020".
משמעות הדבר היא כי 50% או יותר מהיזמים והעובדים יעבדו מהבית בשנים הקרובות.
כיום, אני צופה במגמה מדהימה עוד יותר מאחר והיא מתייחסת לעבודה מהבית, טכנולוגיה ונטוורקינג עסקי. מגמה זו הינה הופעתה של מציאות מעורבת מתוך התחום של נטוורקינג עסקי. מציאות מעורבת הינה "מיזוג של עולמות אמיתיים ווירטואליים במקום בו אובייקטים פיזיים ווירטואליים מתקיימים בדו-קיום ומתקשרים בזמן אמת".
המציאות המעורבת מתרחשת לא רק בעולם הפיזי או רק בעולם הוירטואלי אלא היא תערובת של מציאות פיזית ומציאות וירטואלית.
"המציאות המעורבת מאפשרת למשתמש לראות את העולם האמיתי… בו בזמן שהוא גם רואה אובייקטים וירטואליים אמיתיים… לאחר מכן זה מעגן את האובייקטים הוירטואלים הללו לנקודה במרחב האמיתי, ומאפשר להם להתייחס לאובייקטים אלו כאל "אמיתיים", לכל הפחות מנקודת הראות של זה היכול לראות את חווית המציאות המעורבת"
ככל שטכנולוגיה זו מתפתחת, היא תאפשר לצוותים מרוחקים לעבוד יחד ולהתמודד עם מטרות בלי קשר למיקומם הפיזי.
אנשים יכולים להיכנס לסביבה וירטואלית שיתופית ולשתף פעולה על מנת "לפתח ולהפעיל מערכות יחסים, להגדיל עסקים, להעשיר את הידע, להרחיב את מעגל ההשפעה האינדיבידואלי, או לשרת את הקהילה." במילים אחרות – לעשות נטוורקינג ולכן, בעתיד הלא כל כך רחוק, אני צופה כי ניתן יהיה לעשות זאת בשלט רחוק באמצעות סביבת המציאות המעורבת.
אני מאמין כי העתיד של נטוורקינג הוא שילוב של העולם הפיזי עם העולם הדיגיטלי. עפ"י מיקרוסופט – "מציאות מעורבת הינה בשלב הבא בהתפתחות האדם, המחשב ומעורבות סביבתית הפותחת אפשרויות שעד עתה היו שמורים לדמיוננו בלבד. (ראה את דיאגרמת וון לעיל:
אחד האלמנטים החסרים כיום בשיחת וידאו הינו המחסור באינטימיות בתקשורת אונליין. עם זאת, ככל שטכנולוגיה זו מתקדמת, אנשים יוכלו לקרוא את שפת הגוף כגון ידיים משולבות, השענות קדימה, סממני עצבנות, או סממנים בלתי מילוליים אחרים שאותם ניתן להחמיץ בדיון דו- מימדי.
אנשים מייחסים ערך לתחושה של שיתוף המרחב עם אדם אחר. ככל שהטכנולוגיה תאפשר לרגש זה לשקף את המציאות, יהיה זה יעיל יותר, מאחר שכפי שהמדע הוכיח, לעיתים קרובות המוח שלנו אינו מסוגל להבחין בין מה אמיתי ומה לא ביחס למציאות וירטואלית.
אתם אולי חושבים שרעיון זה נמצא מרחק שנות אור מאיתנו – אבל אין זה נכון. ביורן לאורין, סמנכ"ל פיתוח מוצרים במעבדות לינדון מנבא כי פגישות וירטואליות "יהפכו לשכיחות בתוך 5 עד 10 שנים!"
נכון, אין זה אותו הדבר כמו להיות שם – אך זה מתקרב קרוב מאוד לאבירי הג'די והפגישות ההולוגרפיות ביניהם כפי שראינו בסרטי מלחמת הכוכבים*.
כשיגיע הזמן – אני רוצה להיות אובי ואן קנובי. אני רק אומר.
דר' איוון מייזנר, המכונה "אבי הנטוורקינג המודרני" על-ידי CNN הוא סופר שספריו מופיעים ברשימת רבי המכר של ה- New York Times . ד"ר מייזנר הוא המייסד ומנהל החזון הראשי של BNI (www.bniI.com), ארגון הרישות העסקי הגדול בעולם. ניתן לעיון בסיפרו החדש: "Avoiding the Networking Disconnect" ב-Amazon.com